ChromeBook icm Office 365 – korte kennismaking

Deze tekst maak ik momenteel in Word op mijn ChromeBook. Dit is prima te doen, eigenlijk niets aan de hand. Het is een eenvoudige tekst, zonder tierelantijnen en in zo’n geval kan een tekst makkelijk op een ChromeBook worden gemaakt. Word op een ChromeBook heeft wel minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld Word 2016. Ik heb nu bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om een inhoudsopgave te maken.

Ik kan Word op een ChromeBook eenvoudig aan Office 365 koppelen. Als u verschillende accounts gebruikt, moet u af en toe uitloggen voordat u zich bij het andere account kunt aanmelden.

Opslaan kan direct op de OneDrive of op uw SharePoint… OneDrive en SharePoint wel even downloaden vanuit de PlayStore en installeren. Dat was gelukkig niet zo lastig. Ik begrijp echter nog niet precies waarom ik ook een OneDrive lijk te hebben gekregen op basis van het Google-account waarmee ik op mijn ChromeBook inlog, maar dat zoek ik nog een keer later uit.

Ik kan mijn Word, OneDrive en mijn SharePoint eenvoudig aan de plank vastzetten. De icoontjes blijven dus onder in beeld staan en ik kan eenvoudig schakelen.

De onmogelijkheden op het ChromeBook

Af en toe word ik door stevige vertragingen verrast. Nieuwe mappen komen soms pas 4 minuten later tevoorschijn. Zit ik in een document te werken, dan kan ik het document niet verplaatsen. Dat snap ik, maar dat kan vaak ook niet wanneer ik het al enkele minuten heb afgesloten.

In dit document werken de pijltjes momenteel niet. Ik kan nu even niet met behulp van mijn pijltjes naar een tikfout wandelen. Nu weer wel, trouwens… (het document is weer opgeslagen)…

Het werkt allemaal wel, maar de continue synchronisatie zorgt af en toe voor verrassende vertragingen.

Oud en nieuw door elkaar

Wanneer ik een document in Word heb opgeslagen en ik besluit dat document later een nieuwe naam te geven, vind ik alle documenten in Word weer terug.

/data/user/0/com.microsoft.office.word/files/temp/Content.MSO/52D13B87.tmp

Deze drie documenten zijn hetzelfde document.

  1. Document (4) – Ik heb het document gemaakt, nog niet zelf opgeslagen
  2. Nadelen van …romeBook – Ik heb het document opgeslagen op de juiste plek en een naam gegeven
  3. ChromeBoo…Office 365 – Ik heb de naam gewijzigd

Dit heeft een beetje te maken met het ‘om-denken’ bij het werken in de cloud. De meeste mensen zijn gewend om een document te openen en daarna pas voor Opslaan of voor Opslaan als te kiezen. Zodra u in de Cloud gaat werken, merkt u dat uw bestanden automatisch worden opgeslagen. In dit geval kunt u misschien beter al bij het aanmaken van uw document aangeven waar u dit document wilt opslaan. Standaard staat op mijn ChromeBook de opslaglocatie ingesteld op ‘Dit apparaat/documents’. Dit ChromeBook heeft een kleine harde schijf. Om die reden wordt de eerste versie in Documents opgeslagen.

  • Voordeel – ook als ik geen internetaansluiting heb wordt het document opgeslagen. U raakt uw werk niet kwijt.
  • Nadeel – zodra u het document op de juiste plek heeft opgeslagen (Opslaan als) moet u de oudere documenten zelf weghalen.

/data/user/0/com.microsoft.office.word/files/temp/Content.MSO/CB6717C9.tmp

In de app OneDrive vind ik alleen het laatste document, de meest recente versie. Bij verwarringen is het dus verstandig om uw documenten via de OneDrive te openen.

OneNote

Wat ik persoonlijk echt mis, is dat ik geen OneNote kan installeren. Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat dit ChromeBook geen touchscherm heeft, maar zeker weten die ik dat nog niet.

 

Dit is een site in opbouw. Producten worden nog niet geleverd. Sluiten