Zoeken en combineren in Excel

Course Content

Total learning: 4 lessons Time: 5 days

Verticaal zoeken in losse tabellen

Een tabel bevat verschillende records en waarden. De gegevens in deze tabel zijn nog niet compleet. De bijbehorende gegevens moeten in verschillende, aparte tabellen worden opgezocht. Hoe weet Excel uit welke tabel bepaalde gegevens moeten worden gehaald?

 

Op basis van de tabel van J1:K4 moet de bijbehorende commissie worden opgezocht in de tabellen in de kolommen N en O. De Nederlandse gegevens staan in tabel 3, de Zwitserse in tabel 5 en de Franse gegevens staan in tabel 2.

 

Hoe zorg je ervoor dat in de cellen L2 tot en met L4 de juiste commissies komen?

 

ıııııııııııııııııııııııııııııııı ııııııııııııııııııııııııııınn II ııııııınnnnnnnnnnnı

 

  • Voor deze berekening heeft u de formule VERT.ZOEKEN nodig, dit keer in combinatie met de formule KIEZEN.
  • Het aantal in cel K2 moet worden opgezocht in één van de tabellen in kolommen N en O.
  • Hoe weet Excel uit welke tabel de gegevens moeten worden gehaald? Dat doet hij door met behulp van de formule KIEZEN het land in J2 op te zoeken in J7 tot en met K11. Daar haalt hij ook het nummer van de tabel tevoorschijn.
  • Vervolgens gaat Excel VERT.ZOEKEN in de juiste tabel. Deze tabellen staan ‘in de juiste volgorde in de formule’ (hier met het groene achtergrondkleurtje).

 

=VERT.ZOEKEN(K2;KIEZEN(VERT.ZOEKEN(J2;$J$7:$K$11;2;0);
$N$2:$O$5;$N$8:$O$11;$N$14:$O$17;$N$20:$O$23;$N$26:$O$29);2)

 

 

Tweede voorbeeld

Drie tabellen van drie verschillende producenten. Niet iedereen werkt met dezelfde productcodes. Hoe kunt u de verschillende tabellen doorzoeken? Hoe zorgt u ervoor dat Excel uiteindelijk in de juiste tabel het bijbehorende bedrag opzoekt?

Wat met onderstaande formule lastig kan zijn, is dat u de ALS-formule als het ware omdraait.

Als de formule VERT.ZOEKEN geen foutmelding oplevert, wilt u met VERT.ZOEKEN de juiste waarde opzoeken. Als de productcode niet in de tabel staat, levert de formule wel een foutmelding op. In dat geval wilt u de code in de tweede tabel zoeken. Op deze manier bestaat de formule uit drie stukken: de eerste keer voor de tabel in A3:C6, de tweede keer voor de tabel in F3:H6 en de derde keer voor de tabel in K3:M6.